skip to Main Content

OHRANITE SVOJO HRBTENICO ZDRAVO IN PREPREČITE BOLEČINE V HRBTENICI

Vsak del hrbtenice sestavljajo manjši deli, ki hrbtenico delajo prožno, a hkrati trdno. Verjetno ste se tudi sami že srečali z bolečino v vratu, bolečino v križu ali pa so vam težave povzročale bolečine v hrbtu. Bolečina v hrbtu nas opozori, kadar pride do poškodbe katerega koli od teh delov. Bolečine v hrbtenici pomenijo, da je skrajni čas, da nekaj spremenimo preden bo prepozno.

Verjetno se boste začudili ob podatku, da je pritisk na medvretenčne ploščice v sedečem položaju večji kot v stoječem. Razlika ni majhna, saj znaša celih 75 kg!

Verjetno se sprašujete, kako je to mogoče, ko pa le sedimo in počivamo. Vendar naše telo ni bilo ustvarjeno za sedenje. Da bi razumeli delovanje hrbtenice in pritisk ki se nanjo izvaja, si najprej poglejmo, kako je hrbtenica sestavljena:

bolečine v hrbtenici

Vsak sestavni del ima prav posebno vlogo, njihovo skupno delovanje pa nam omogoča, da se gibamo. Posplošeni opis hrbtenice se glasi: medvretenčne ploščice v zdravi hrbtenici prestrezajo in omilijo sunke in tresljaje, vretenca pa hrbtu zagotavljajo ustrezno oporo.

Sklepi v hrbtenici omogočajo natančno prileganje sestavnih delov, hkrati pa z vezmi skrbijo, da ne pride do izpaha. Živci, natančneje živčni sistem, opozarjajo na preobremenjenost ali druge okvare, medtem ko mišice omogočajo gibanje celote.

BOLEČINE V HRBTENICI POVZROČAJO NAJPOGOSTEJŠE POŠKODBE HRBTENICE:

  • oslabele hrbtne mišice
  • oslabele hrbtne vezi
  • izrabljeni sklepi
  • poškodovane medvretenčne ploščice

ZAKAJ PRIHAJA DO POŠKODB?

Do poškodb prihaja predvsem zaradi preobremenitve hrbta in/ali pomanjkanja vadbe. V obeh primerih hrbtenica začne izgubljati prožnost in gibanje postaja omejeno, pojavijo pa se tudi bolečine v hrbtenici.

Stoli SpinaliS ponujajo rešitev za bolečine v hrbtu, saj omogočajo aktivno sedenje, ki z nenehnim gibanjem utrjuje mišice, vezi ohranja prožne in preprečuje točkovno obremenitev posameznih delov hrbtenice.

KDAJ IN KAKO JE HRBTENICA OBREMENJENA?

Hrbtenica podpira in nosi zgornji del telesa, zaradi česar je vedno obremenjena. Obremenitev hrbtenice merimo s pritiskom v medvretenčnih ploščicah, ki ga ustvarjajo telesna teža, drža in zunanja teža (dvigovanje).

Hrbtenica je najmanj obremenjena v ležečem položaju, pritisk znaša 25 kg. Zanimivo je, da je pritisk na notranji del medvretenčnih ploščič večji v sedečem kot stoječem položaju. V stoječem položaju pritisk namreč naraste do 100 kg, v sedečem pa do 175 kg. Prav zato se v zadnjem času vse več poudarja ergonomija na delovnem mestu, ki lahko prepreči bolečine v hrbtu. Če se pri vas pojavljajo bolečine v hrbtenici, potem lahko razlog iščete v tem.

KAKO JE TO MOGOČE?

V stoječem položaju del obremenitve medvretenčnih ploščic prevzamejo vezi in mišice. Pri sedenju se mišice in vezi sprostijo, kar poveča obremenitev in pritisk na medvretenčne ploščice. Nepravilna drža še poveča obremenitev, kar povzroča bolečine v hrbtenici. Zaradi vedno bolj prisotnega dela sede in daljših obdobij sedenja postajajo mišice in vezi vedno bolj ohlapne. S tem se veča obremenitev ostalih delov hrbtenice, ki prevzemajo breme neaktivnih delov, kar vodi k poškodbam. Povečan pritisk na medvretenčne ploščice je na kratek rok celo dobrodošel, saj – podobno kot vadba mišic – krepi medvretenčne ploščice in jih ohranja zdrave.

Prekomerna ali stalna obremenitev medvretenčnih ploščic povzroča izliv tekočine, ki jo vsebujejo. S postopnim izsuševanjem medvretenčnih ploščic se zmanjšuje razdalja med njimi, kar pripelje do trenja, s pogosto posledico ukleščenega živca ali celo uničenja medvretenčnih ploščic.

ALI OBSTAJA REŠITEV?

Bolj pogosta vadba, sprostitev in bolj zdrav življenjski slog vam bodo pomagali pri ohranjanju zdrave hrbtenice. A kaj, ko morate doma in v službi presedeti ure in ure? Tu pa na pomoč priskočijo stoli SpinaliS, ki pomagajo preprečiti bolečine v hrbtenici.

Stoli SpinaliS so edini, ki ponujajo udobje sodobnih pisarniških stolov, hkrati pa posnemajo aktivno sedenje na terapevtski žogi, ki jo strokovnjaki priporočajo kot najboljši pripomoček za zdravo sedenje.

SpinaliS vam je lahko v veliko pomoč na delovnem mestu. Domiselne in praktične oblikovne rešitve stolov SpinaliS poskrbijo za ergonomijo na delovnem mestu in zadostijo vašim najvišjim estetskim pričakovanjem – vendar ne na račun vaše hrbtenice!

Back To Top