skip to Main Content

Vsaj 80% prebivalstva je že kdaj občutilo bolečine v križu ali katero drugo bolečino v hrbtenici. Statistični podatki o bolečinah v hrbtu so zaskrbljujoči, prav tako bolniške odsotnosti iz tega naslova. Pisarniško delo pri tem absolutno ne pomaga. Vendar na srečo obstaja stol SpinaliS, ki lajša in preprečuje bolečine v križu.

bolečine v križu

Vzroki za bolečine v križu pri pisarniških delavcih

Tisti, ki delajo v pisarni in vsi tisti, ki dolgo sedijo pred računalnikom, vedo, da po urah in urah, preživetih za mizo, pogosto prihaja do bolečine v križu. Na začetku gre le za rahlo napetost v ramenih ali nelagodje v vratu, vendar ti simptomi pogosto prerastejo v bolečino vzdolž celotne hrbtenice, vse do ledvenega področja. Vzrok je sedeči položaj, ki je za naše telo neudoben. Pogosto sedeči tudi prekriža noge kar dodatno obremeni hrbet.

Kakšna je pravilna drža na stolu?

Da se znebite bolečine v križu, morate pogosto vstajati, ramena in vrat držati sproščene in delati kratke raztezne vaje, a kot vedo vsi, ki dober del svojega časa preživijo v pisarni, to ni vedno mogoče. Prizadevati si je treba, da je hrbet vzravnan, glava poravnana z vratom, kolena pa naj bi tvorila nekaj več kot 90-stopinjske kote. Vendar je na žalost lažje reči kot narediti. Pravzaprav je treba za ohranitev te drže prilagoditi stol, mizo, monitor, tipkovnico…vse to kar spada v ergonomijo na delovnem mestu.

Odpravite osnovno težavo: izberite pravi stol za vas

Rešitev problema obstaja in je tudi preprosta. Če imate pravi stol, je pravzaprav vzdrževanje pravilne drže veliko preprostejše, če ne samodejno. Ergonomski stoli SpinaliS so zasnovani tako, da zmanjšajo bolečino, ki jo povzročajo dolge ure, preživete v pisarni. Obstaja veliko modelov in prepričani smo, da boste našli pravega.

Pri izbiri stola je potrebno izbrati stol, ki nam lepo podpre ledveni del in s tem sili k pravilni pokončni drži. Pomembne so tudi nastavitve stola in sicer nastavljiva višina sedalnega dela, nastavljive ročice in naslon. Možnost, da ročice poravnate k mizi in jih držite na pravi višini, je bistvenega pomena za lajšanje napetosti vratu in ramen ter sprostitev telesa. Nasloni za hrbet so pri različnih modelih različno visoki; nekateri imajo raje višje ali nižje naslone, pri drugih pa je zaradi osebne višine to zahteva, ki jo telo potrebuje. Najpomembnejše pri stolu pa je mehanizem na vzmeti; torej patent, ki ga le SpinaliS ponuja.

V naši ponudbi SpinaliS stolov je veliko modelov ergonomskih stolov. Izbira je široka, v kateri je potrebno le najti pravi model. Najprej se priporoča, da se preizkusiti čim več modelov stolov in izbere tistega, na katerem se počutimo najboljše. Toda v igri so še številni drugi dejavniki: na eni strani estetika samega stola, saj se mora stol prilagoditi slogu pisarne, na drugi strani pa fizične in posturalne potrebe posameznika.

Priporočene vaje, ki jih morate narediti v pisarni za lajšanje bolečin v križu

Bolečine v križu so razširjena težava, ki prizadene ljudi vseh starosti. Bolečine v križu oz. bolečine v spodnjem delu hrbta se ponavadi kažejo kot bolečine ali nelagodje v predelu spodnjega dela hrbta, bolečina je lahko akutna ali kronična (kadar traja več kot 3 mesece).

Tu je nekaj simptomov, ki jih lahko povzročijo bolečine v križu: blage in nepretrgane bolečine v predelu spodnjega dela hrbta in zadnjice, ostre bolečine v sredini hrbta, pekoč občutek, slabost v nogah ali stopalih, bolečina, ki se začne od hrbta in seva v noge.

Bolečine v križu lahko, poleg uporabe stola SpinaliS, omilite ali celo premagate s ciljano in redno vadbo, ki krepi hrbtne podporne mišice (jedro) in zmanjša morebitne napetosti. Če delate v pisarni in preživite več ur za mizo, je tukaj nekaj majhnih trikov za preprečevanje ali lajšanje bolečine v križu.

  • Vstanite s stola in nato sedite počasi, ne da bi uporabljali roke, to storite 10/15 krat vsako uro. To je tudi odličen način za toniranje nog in zadnjice!
  • Fiksen stol zamenjajte za SpinaliS saj je to način, da vaše ledvene in trebušne mišice med sedenjem aktivirate in zaščitite spodnji del hrbta.
  • Obe nogi trdno položite na tla in se poskusite obrniti v levo in desno, kolikor je mogoče nazaj, ne da bi premikali telo od pasu navzdol. Torej nagib telesa je le od pasu navzgor, s pogledom nazaj. S tem prihaja do koristne rotacije hrbtenice, ki pa mora biti previdno izvedena.
  • Raztezanje za ledveni predel. Stopala postavite na tla, z nogami skupaj, upognite se naprej in poskušajte prsi približati stegnom in jih objemati. Zadržite 5 vdihov in se nato počasi dvignite z raztezanjem hrbta (pilates vadba: roll-up, torej dvig od križnega predela, zgornji hrbtni del in šele nato glava).
  • Iztegnite se navzgor. Prekrižajte prste, iztegnite roke navzgor in poskusite čim bolj iztegniti telo navzgor. Zadržite 5 vdihov in nato počasi spustite roke. Sočasno se lahko raztegnete tudi malenkost v desno in malenkost v levo.
  • Zamenjajte e-poštna sporočila s sprehodom. Če morate sodelavcu nekaj sporočiti, namesto, da mu pošljete e-pošto, vstanite s stola in pojdite neposredno na pogovor z njim. To bo koristno tudi za aktiviranje cirkulacije.

Človeško telo je bilo narejeno za gibanje, na žalost pa nas danes veliko poklicev pripelje do tega, da dlje časa ostajamo v istem položaju, po možnosti v sedečem položaju, kar povzroča bolečine v križu.

Zato je potrebno to stanje kompenzirati s telesno aktivnostjo, ki omogoča ohranjanje zdravja telesa in preprečevanje težav zaradi sedečega načina življenja.

Nešteto razlogov zakaj izbrati SpinaliS stol

Back To Top