skip to Main Content

ZA SVOJE OTROKE ŽELIMO LE NAJBOLJŠE!

Otroci se na gibljiv sedalni del zelo hitro privadijo, saj se jim otroški stoli SpinaliS zdi tako zabavni kot vožnja v zabaviščnem parku. Predvsem pa ti otroški stoli pozitivno vplivajo na zdravje in držo otrok.

Za odrasle pravijo, da nikoli ni prepozno. Pri otrocih pa velja, da nikoli ni prezgodaj, da začnemo s preventivnimi ukrepi proti težavam s hrbtom in z aktivnim sedenjem. Otroški stoli SpinaliS so čudovit način za doseganje dobrih rezultatov.

Otroški stoli SpinaliS so oblikovani tako, da spodbujajo nenehno gibanje, kar vašemu otroku dopušča, da se premika in preseda na način, ki je nemoteč, prostoročen in učinkovit, hkrati pa zabaven.

V otroštvu slabo oblikovana hrbtenica bo povzročala težave v odraslem obdobju.

˝Prva leta so ključna za zdravo hrbtenico, zlasti v obdobju pospešene rasti med 6. in 12. letom starosti. Nepravilna drža v zgodnjem otroštvu in nato v puberteti (naj bo to v šoli ali pred TV zaslonom), pretežke šolske torbe, nepravilna prehrana in pomanjkanje fizične dejavnosti lahko slabo vplivajo na ustroj in razvoj mišično-skeletnega sistema. V šolskih letih slabo oblikovana hrbtenica bo povzročala težave v zrelem obdobju.˝

Dr. Ivica Flis Smak

Specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine

Otroški Stoli
Otroški Pisalni Stol SpinaliS

SLABO DRŽO SE DA POPRAVITI

˝Obdobje odraščanja je ključno za razvoj pravilne drže. V tem času se lahko zaradi različnih vplivov okolja (dolgotrajno sedenje, nošenje pretežkih torb v eni roki, sklanjanje nad pisalno mizo ipd.) razvijejo neustrezni refleksi drže, ki ostanejo trajni. Otrok s slabo držo odraste v odraslega človeka s slabo držo. Kasneje se giba in ohranja ravnotežje ter opravlja svoj poklic z večjim mišičnim naporom. Vse našteto se kaže v hitrejši utrujenosti, slabši produktivnosti ter v hitrejšem staranju tkiva.

K sreči je nepravilna drža pogosto posledica nezadostnega in nepravilnega delovanja mišic, ki se dajo hote, z voljo in disciplino popolnoma popraviti (za razliko od deformacij in drugih poškodb).

Glavni vzrok za nepravilno ali slabo držo pri otrocih in mladini je utrujenost osrednjega živčevja. Predšolski otrok je telesno še izredno aktiven, zlasti če je v okolju, ki mu to dopušča. Z vstopom v šolo pa je naenkrat prisiljen, da mnogo ur mirno sedi, tako v šoli kot tudi doma pri domačih nalogah in učenju.

Ideja stola s premikajočim sedežem se mi zdi ena izmed pomembnih stvari za preprečevanje slabe drže in s tem tudi za preprečevanje degeneracije diskusa. Stol SpinaliS vsekakor priporočam že v šolski dobi, saj omogoča aktivno sedenje in krepi mišice, hkrati pa otrokom omogoča svobodo gibanja.˝

Dr. Janko Popovic

Ortopedski kirurg

ODLOČILNA LETA ZA ZDRAVO HRBTENICO

Hrbtenici prijazna šola

Z eno od ljubljanskih šol smo se dogovorili za izpeljavo skupnega projekta imenovanega ” Hrbtenici prijazna šola”. Projekt je spremljal dva razreda in je potekal od leta 2006 do 2011. En razred je bil opremljen z običajnimi šolskimi stoli, v drugem pa so bili dodani otroški stoli SpinaliS, ki smo jih priredili za sedenje in delo v šoli. Fizioterapevti in ortopedski kirurgi so jih vsako leto opazovali in jim preverjali držo, moč hrbtnih mišic in splošno stanje hrbtenice. S pomočjo videoposnetkov je univ.dipl psih. preverjala koncentracijo pri šolskem delu, saj otroški stoli SpinaliS vplivajo tudi na krvni pretok in s tem na sposobnost koncentriranja. Video snemanje in psihološke teste, ki smo jih pripravili posebej za ta projekt smo opravljali enkrat letno.

V prvem in drugem letu, ko so bili otroški stoli v uporabi smo razlike opazili le pri koncentraciji in zmožnosti mirnega sedenja, saj se otroci v prvih dveh letih med poukom veliko premikajo. S sedenjem na stolih SpinaliS so otroci zadostili potrebi po gibanju; bili so manj nemirni in med poukom niso toliko vstajali, saj so se lahko že med sedenjem gugali in premikali. V primerjalnem razredu je bilo več motenj pouka z guganjem na stolu in več vstajanja. Rezultati kažejo, da je bila koncentracija med psihološkimi testi in njihovi rezultati boljši v razredu s stoli SpinaliS.

Pri zadnjem primerjanju obeh razredov so bile razlike že očitne; razvitost hrbtnih in trebušnih mišic, boljša drža in manj pogosti otroci s prekomerno težo so bili značilnost razreda s stoli SpinaliS. Dosedanji rezultati kažejo, da tudi otroci pri delu sede potrebujejo aktivno sedenje, pa naj bo to na terapevtski žogi ali na stolu SpinaliS.

O tem priča navdušenje otrok, še bolj pa so nad projektom “Hrbtenici prijazna šola” navdušeni njihovi starši.

Verjemite, otroški stoli SpinaliS bodo z navdušenjem sprejeti pri vaših otrocih !

Back To Top